Vädjade om asyl för sin sexualitet – kränktes av Migrationsverket

1:47 min

När en man i Söderhamn sökte asyl möttes han av kränkande frågor om sitt sexliv. Sedan fick han avslag för att som homosexuell bland annat inte känt någon skam. Nu varnar RFSL för att handläggningen av HBTQ-personer är rättsosäker.

– Vill de ha en bild på mig när jag har sex, eller vad krävs för att de ska tro på mig? undrar mannen, som när han i Nigeria upptäcktes med en annan man, tvingades fly till Sverige.

HBTQ-personer därifrån har nämligen rätt till skydd här – men då gäller det också att göra sin sexuella läggning sannolik. 

Och kraven är höga.

Bland annat ville Migrationsverket veta exakt hur gammal mannen var när han kom till insikt med att vara homosexuell. 

"För klarhet, 1995 är du tio år gammal. Du säger att du innan dess... hade haft känslor för killar. Sedan säger du nu att det började när du var tolv år?" frågade Migrationsverket i de protokoll som P4 Gävleborg fått ta del av. 

– Det var väldigt svåra frågor att svara på. Det handlar liksom om känslor, sånt du bara känner inom dig.

Några månader efter Migrationsverkets avslag sitter mannen uppgiven i sin säng i Söderhamn. Runt armleden smiter gummiband i prides alla färger. 

Å ena sidan minns han specifikt ett tillfälle då han förstod att han var homosexuell. Å andra sidan tycker han sig ha haft tankar på killar under hela sitt liv. 

Osammanhängande, konstaterar Migrationsverket, som menar att mannen därmed lämnat motstridiga uppgifter gällande när han kom till insikt med sin sexuella läggning. 

När mannen försökte sätta ord på sin inre process var det dessutom fel känslor han beskrev. 

Som liten kände han sig normal och i beslutet understryker Migrationsverket att han inte känt någon skam. 

Mot bakgrund av stigmatiseringen av HBTQ-personer i Nigeria ifrågasätter därför Migrationsverket att han över huvud taget reflekterat kring sin sexuella läggning. 

Migrationsverket upprepar frågan gång på gång: 

"...du har också sagt att dina sexuella tankar inte var accepterade av varken din familj, religion eller ditt folk. Förklara för mig hur du fortfarande kände dig normal?"

Som grund för Migrationsverkets beslut och handläggning ligger bland annat FN:s riktlinjer, vilka i beskrivningen av de känslor som kan förekomma hos HBTQ-flyktingar, nämner just skam. 

Men RFSL menar att riktlinjerna inte lästs ordentligt och varnar nu för att handläggningen av HBTQ-personer är rättsosäker. 

– Du kan känna skam. Men du ska inte behöva känna skam för att du är homosexuell, säger vice förbundsordförande Magnus Kolsjö.

– Det är anmärkningsvärt att handläggaren så hårt pressar på den frågan när personen sagt att den känner sig normal. 

I handläggningen av mannens ärende blandar Migrationsverket själv ihop årtal och pronomen på personer involverade i berättelsen. I beslutet dras slutsatser som vid en noggrannare läsning inte stämmer överens med det som sagts under förhören. 

Och trots att mannen aldrig fått några frågor kring sitt tidigare förhållande vid vuxen ålder, menar Migrationsverket att han inte förmått berätta ingående om det. 

När P4 Gävleborg kontaktar Migrationsverket vill de inte kommentera det specifika fallet. 

Magnus Kolsjö från RFSL är däremot säker på att i synnerhet en punkt i mannens ärende strider mot internationell rätt. 

Trots att EU-domstolen slagit fast att utredningarna inte ska beröra sexuella handlingar eller erfarenheter ville Migrationsverket veta hur många som deltog när mannen hade sex:

"Men du hade din första sexuella kontakt med ...?", "Var det då med en person eller flera samtidigt?" 

– Det är frågor som inte får ställas och ett grovt övertramp av Migrationsverket, säger Magnus Kolsjö. 

För mannen kom beslutet som en chock. Nu sitter han mest och stirrar in i väggen. 

– Jag har aldrig gråtit så mycket som när jag fick avslag. Jag kände då att det inte fanns några andra alternativ kvar än att ta mitt liv. Nu lever jag på starka mediciner, säger han.