Naim, 16, skickas till Afghanistan – Migrationsverket tror inte att han är homosexuell

2:28 min

Naim ska skickas tillbaka till Afghanistan där homosexualitet kan innebära långa fängelsestraff. Men P3 Nyheter har granskat hans asylutredning och hittat grunder som saknar belägg och går emot riktlinjer.

– Det är inte ledsamt. Det är mer än ledsamt, det är mitt liv. Om de skickar iväg mig är jag säker på att jag kommer bli dödad, säger Naim.

Naim fipplar med händerna på sin skjortärm. Han har en svart mössa på sig och en röd skjorta som är knäppt ända upp i halsen. Han berättar att han är homosexuell, men har svårt att ta ordet i sin mun. Han säger hela tiden "mitt sexuella tillstånd", som om det vore en sjukdom. I Afghanistan där han kommer ifrån kan homosexualitet innebära långa fängelsestraff.

– Det gör mig väldigt, väldigt rädd, säger han.

Tror inte på honom

Migrationsverket bedömer att Naim inte behöver skydd här eftersom han inte har gjort sannolikt att han är homosexuell. Men P3 Nyheter har granskat hans fall och hittat flera saker i UNHCR:s och Migrationsverkets egna riktlinjer som talar mot Migrationsverkets bedömning.

De skriver bland annat att Naim inte har kunnat berätta detaljer kring sina känslor och tankar. Detta trots att det i riktlinjerna står att man ska ta hänsyn till att t.ex. ålder och kulturell stigma kan påverka hur mycket detaljer folk berättar. Naim var 15 år när utredningen gjordes.

Har inte belägg på alla punkter

Migrationsverket har inte belägg för alla punkter de grundar sitt beslut på, alltså beslutet att han inte får stanna. Till exempel ifrågasätter de att Naim inte hade funderat över sin sexuella läggning innan han var 14 år.

Alexander Katzoulakis är chef för enheten på Migrationsverket som fattat beslutet.

– Vi har en utredningsskyldighet. Det är för att vi ska ha ett underlag och fatta ett så korrekt beslut som möjligt, säger han.

Men i beslutet ifrågasätter ni att han inte funderat på sin sexualitet innan han är 14 år. Finns det några belägg för att man skulle ha gjort det?

– Kan inte riktigt svara på den frågan faktiskt.

Det finns inte några belägg för det. Det säger även Migrationsverkets egna hbt-samordnare Sofia Sjöö.

Är det rimligt att ta med en sådan sak i en bedömning då?

– Man får se upp med ord som rimligt, det finns inte ett sätt att göra det här på. I det här fallet har vi använt det som en del i bedömningen, säger Sofia Sjöö.

RFSL kritiserar Migrationsverket

RFSL, Riksförbundet för hbtq-personers rättigheter, kritiserar Migrationsverkets bedömningar av hbtq-flyktingar. 

 – Jag är väldigt bekymrad över kvalitén och rättssäkerheten i handläggningen. Ibland undrar man om det inte är ett lotteri. Vi kan se ett resonemang i ett beslut som landar i att personen får avslag och sen har du samma resonemang i ett annat beslut och den personen får bifall, säger Magnus Kolsjö, vice förbundsordförande för RFSL.

Han tror att Migrationsverket har gjort fel bedömning i det här fallet. 

– Jag tror att det här är ett ärende där Migrationsverket bör ta sig en förnyad titt. Det här är en pojke som riskerar sitt liv om han återvänder.

Naim har överklagat till högre instanser men fått avslag där också.